Vita Laboratoriot Oy on mukana vähentämässä lemmikkien turhia matolääkityksiä tarjoamalla helppokäyttöistä ja korkealaatuista Madoton?- tutkimuspakettia.
Moni kissan tai koiran omistaja tietää, että matolääkkeen antaminen lemmikille voi tuottaa hankaluuksia. Eläimillä on pettämätön hajuaisti, ja lisäksi ne tuntuvat lukevan emäntänsä/isäntänsä ajatuksia kuin avointa kirjaa. Oveluudella saati pakkokeinoin ei lääkettä tahdo saada perille. Hoitomyöntyvyyttä suurempi ongelma matolääkityksissä liittyy kuitenkin loisten kykyyn kehittyä vastustuskykyisiksi. Lääkitsemällä valikoidaan matojen joukosta jatkoon kaikkein parhaiten lääkkeitä sietävät. Nämä selviytyjät sitten siirtävät perintötekijänsä seuraavaan sukupolveen. Jos pääsee syntymään lääkkeelle vastustuskykyisiä eli resistenttejä loiskantoja, joudutaan niiden pään menoksi kehittämään uusia lääkkeitä.
Hevosen ja märehtijöiden sukkulamatojen kohdalla lääkeresistenssi on jo laajalle levinnyt ja hyvin dokumentoitu ongelma. Kissan ja koiran loisten osalta tilanne on toistaiseksi ollut parempi. Resistenssiepäilyn takana on Suomessa yleensä muu syy, kuten väärä lääkevalinta tai lääkityksen jälkeen tapahtunut uusi tartunta. Resistenssin uhka on kuitenkin todellinen.
Loiset sinällään ovat luonnollinen osa luomakuntaa. Suomessa kissojen ja koirien suolistomadot ovat suhteellisen harvinaisia. Suolinkaisia (Toxocara spp.), jotka ovat yleisimpiä ja tärkeimpiä suolistomatoja, esiintyy tutkimusten mukaan vain noin kolmella prosentilla koirista ja viidellä prosentilla kissoista. Sisäkissoilla ja kotikoirilla, jotka ulkoilevat pääosin kytkettyinä tai valvonnan alaisina, loiset ovat tätäkin harvinaisempia. Loisten aiheuttama haitta terveelle eläimelle on yleensä vähäinen, suolistomatojen kohdalla usein olematon. Terveiden aikuisten eläinten rutiinimatohäädöt, joita on annettu suomalaisille kissoille ja koirille tyypillisesti pari kertaa vuodessa, on todettu pitkälti tarpeettomiksi. Näistä sokkona annettavista lääkityksistä ollaankin nykysuositusten mukaisesti siirtymässä ulostetutkimuksilla kohdennettuun matohäätöön. Ajatuksena on, että hoidetaan vain ne eläimet, joilla on todettavissa tartunta, ja käytetään havaittuun matoon tehoavaa mahdollisimman kapeakirjoista lääkettä.
Loistutkimusfrekvenssi (vastaavasti kuin aiemmin vuotuisten matohäätöjen määrä) tulee sovittaa eläimen riskiprofiilin ja tartuntapaineen mukaan. Jos riskitekijöitä on vähän, voi loistilanteen tarkistaa aluksi pari kertaa vuodessa, ja mikäli loisia ei löydy, tutkimuksia voi teettää harvemmin. Jos taas eläin ulkoilee vapaasti, on usein tekemisissä lajitovereidensa kanssa, syö ulosteita tai saalistaa pikkueläimiä, tartunta on todennäköisempi ja ulostenäyte tulisi tutkituttaa ainakin aluksi useammin.
Pennuille matotartunta, etenkin suolinkaistartunta, voi olla hengenvaarallinen. Emoista taas tartunta voi siirtyä istukan tai maidon kautta pentuihin. Kehittyvää suolinkaistartuntaa ei pennusta voi testein ajoissa osoittaa, ja emosta pentuun siirtyvät toukat jäävät myös havaitsematta. Tämän takia pennut ja emot tuleekin edelleen madottaa tiheästi ilman ulostetutkimusta.
Vita Laboratoriot Oy on lähtenyt mukaan turhien matolääkitysten vähentämiseen uudella Madoton? -paketilla, jonka valtteina ovat helppous ja korkea laatu. Madoton? on suoraan eläinten omistajien käyttöön suunnattu tutkimuspaketti, jonka avulla voidaan selvittää terveen aikuisen kissan tai koiran matohäädön tarve. Tutkimus on siis tarkoitettu korvaamaan rutiiniloishäätöjä. Jos eläimellä on sairauden oireita kuten ripulia, suositellaan eläinlääkärin arviota. Tutkimusprosessista on pyritty tekemään asiakkaan näkökulmasta mahdollisimman suoraviivainen ja yksinkertainen. Asiakas ottaa itse näytteet eläimestään ja vie paketin postilaatikkoon (pakkasella postin toimipisteeseen, koska näytteet eivät saisi jäätyä). Vastaus tulee sähköpostilla. Tutkimus perustuu eläinlääketieteellisessä parasitologiassa perinteisesti käytettyyn sedimentaatio-flotaatioon, jolla madon munat erotetaan ulostenäytteestä ja tunnistetaan sitten mikroskopoimalla. Tutkimusvastaus ja lausunto laaditaan mahdollisimman ymmärrettävään muotoon, että asiakkaan olisi tarvittaessa helppo asioida apteekissa ja löytää toimiva lääke.
Jos harkitset matolääkkeen antoa kissallesi tai koirallesi, voit ensin tarkistaa lemmikkisi loistilanteen Madoton? -tutkimuksen avulla. Paketin voit tilata Vitan nettikaupasta.
Antti Lavikainen
Eläinlääkäri, lääkäri ja parasitologi
Hinnat sisältävät toimituskulut ja ALV:n 24%.
Tutkimusten tilaaminen tapahtuu Vitan verkkokaupan kautta.
Vita lähettää tilausvahvistuksen sähköpostiosoitteeseen, jonka asiakas ilmoittaa tilausta tehdessään.
Tutkimukset voi maksaa yleisimmillä suomalaisilla verkkopankkitunnuksilla. Maksaminen tapahtuu Checkout-maksupalvelun kautta. Tutustu Checkout -palvelun maksuehtoihin.
Tilatut näytteenottovälineet toimitetaan postitse asiakkaan ilmoittamaan postiosoitteeseen.
Tilatut näytteenottovälineet pyritään toimittamaan 3 arkipäivän kuluessa maksun suorittamisesta. Ilmoitamme, mikäli tilausta ei voida toimittaa normaalissa ajassa.
Tilatuilla näytteenottovälineillä on 14 vrk:n palautusoikeus. Palautusoikeus koskee vain käyttämättömiä näytteenottopakkauksia.