Tutki kissan tai koiran madotustarve ennen kuin lääkitset

On parempi tutkia kissan tai koiran madotustarve ennen lääkityksen antamista kuin tehdä rutiininomaisesti madotus pari kertaa vuodessa. Madoton?-sisäloistutkimus auttaa selvittämään kissan tai koiran madotustarpeen ennen lääkkeen antamista ja välttämään tarpeettomat rutiinilääkitykset.

Sisäloiset voivat olla haitallisia lemmikkisi terveydelle, ja eräät kissojen ja koirien loisista voivat olla riski ihmisellekin. Nykysuositusten mukaan on parempi tutkia, onko kissalla tai koiralla sisäloisia kuin antaa rutiininomaisesti matolääke pari kertaa vuodessa.

Turhat matolääkitykset edistävät lääkeaineille vastustuskykyisten loiskantojen kehittymistä, saattavat aiheuttaa haittavaikutuksia kissallesi tai koirallesi ja voivat olla haitallisia ympäristölle. Säännölliset rutiinimatolääkitykset ilman ulostenäytteen tutkimusta ovat kuitenkin tarpeen pennuille, tiineille ja imettäville emoille, ulkomaille matkustaville kissoille ja koirille sekä metsästyskoirille.

Loistutkimuksen tarve riippuu tartuntariskistä

Loistilanteen selvittämisen ja mahdollisen loishäädön tarve on yksilöllinen ja riippuu tartuntariskistä. Tavalliselle sisäkissalle tai kotikoiralle loistutkimuksen voi aluksi tehdä esimerkiksi kaksi kertaa vuodessa, eli vastaavasti kuin perinteisesti on suositeltu rutiinimadotusta.

Tutkimus tulisi tehdä, kun kissan tai koiran madottaminen olisi ajankohtaista ja harkitaan matolääkkeen antamista. Sisäloistutkimus auttaa oikean lääkkeen valinnassa, jos loisia todetaan. Mikäli loisia ei toistuvasti havaita, voidaan tutkimuskertoja vähentää esimerkiksi yhteen kertaan vuodessa. Mikäli tartuntariski on suurempi, eli jos eläin esimerkiksi liikkuu paljon ulkona vapaana ilman valvontaa, saalistaa pikkueläimiä tai on paljon kontaktissa lajitovereidensa kanssa, tutkimuskertoja voidaan tarvita tiheämmin.

» Hanki sisäloistutkimus

Mikä on Madoton?-sisäloistutkimus?

Madoton?-sisäloistutkimus on tarkoitettu kissojen ja koirien matolääkityksen tarpeen arvioimiseksi, kun pyritään välttämään perusteettomia rutiininomaisia lääkityksiä. Tutkimus tehdään kahdesta ulostenäytteestä, jotka otetaan eri ulostuskertoina, ja sillä etsitään tyypillisimpiä kissan ja koiran ulosteessa esiintyviä loisia. Kahdella erillisesti tutkittavalla näytteellä parannetaan tutkimuksen herkkyyttä, koska madon munat voivat joskus esiintyä ulosteessa jaksottaisesti.

Mikäli kissalla tai koiralla on sisäloistartuntaan viittaavia sairauden oireita, kuten ripulia, tulee eläinlääkärin arvioida, onko syytä selvittää loistilanne vai tarvitaanko muita tutkimuksia tai hoitoja.

Miten Madoton?-tutkimuspaketti toimii?

Madoton?-tutkimuspaketti sisältää kaikki tarvittavat välineet ja ohjeet ulostenäytteiden ottamiseen. Kun näytteet on otettu, paketin voi laittaa postilaatikkoon. Näytteet eivät saa jäätyä, joten pakkasilla paketti tulee viedä Postin toimipisteeseen.

Tulos tulee sähköpostilla noin viikon kuluessa näytteiden lähettämisestä. Tuloksessa kerrotaan, onko kissalla tai koiralla sisäloisia ja jos on, mitä lajeja. Tuloksen mukana on selkeä tulkinta ja lausunto, jossa otetaan kantaa loislääkityksen tarpeeseen, jos loisia on havaittu. Apteekki voi tulosten perusteella auttaa oikean loislääkityksen valinnassa.

Mitä Madoton?-tutkimuksella havaitaan?

Madoton?-sisäloistutkimuksen avulla löydetään kissan ja koiran yleisimmät sisäloiset. Madonmunia ja yleisimpiä alkueläimiä tutkitaan näytteistä mikroskopoimalla (ns. sedimentaatio-flotaatiomenetelmä). Erityisesti haetaan matojen (mm. sukkula- ja heisimatojen) munia, ja tutkimus on tarkoitettu nimenomaan matolääkityksen tarpeen arviointiin. Myös kokkidi-alkueläinten ookystat nähdään, mutta niiden tunnistuksen suhteen tulos on suuntaa-antava, koska ns. sporulaatiotutkimusta ei tehdä.

Tutkimus ei sovellu sellaisten matojen osoittamiseen, jotka esiintyvät ulosteessa toukkamuotoina (esim. keuhkomadot). Myös Giardia-alkueläimen havaitsemiseen on olemassa muita herkempiä menetelmiä. Negatiivinen tutkimustulos ei täysin poissulje loistartunnan mahdollisuutta, koska loismunat voivat näkyä ulosteessa ajoittain tai tartunta voi olla niin tuore, että munia ei ole ehtinyt kehittyä. Näytettä tulee ottaa ohjeessa neuvottu määrä, koska liian pieni näytemäärä voi aiheuttaa väärän negatiivisen tuloksen.

» Osta Madoton?-sisäloistutkimus

Madoton?-loistutkimus täyttää FINAS-laatukriteerit

Tutkimuksesta Vita Laboratoriossa vastaa parasitologiaan perehtynyt eläinlääkäri. Tutkimus on akkreditoitu eli se täyttää FINAS-laatukriteerit. Laatumme takeena osallistumme kansainvälisiin laaduntarkkailukierroksiin. VITA Laboratoriot on FINAS-akkreditointipalvelun akkreditoima testauslaboratorio T171, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO/IEC 17025.

Lähteet:
Saari S, Näreaho A, Nikander S. Elinympäristönä koira – koiran loiset ja loissairaudet. Fennovet 2016.
European Scientific Counsel Companion Animal Parasites. Worm control in dogs and cats. ESCCAP Guideline 01, 3. painos, 2017. www.esccap.org

» Osta Madoton?-sisäloistutkimus


Ostoskorisi on tyhjä

Toimitusehdot

Hinnat

Hinnat sisältävät toimituskulut ja ALV:n 24%.

Tutkimusten tilaaminen

Tutkimusten tilaaminen tapahtuu Vitan verkkokaupan kautta.

Tilausvahvistus

Vita lähettää tilausvahvistuksen sähköpostiosoitteeseen, jonka asiakas ilmoittaa tilausta tehdessään.

Maksaminen

Tutkimukset voi maksaa yleisimmillä suomalaisilla verkkopankkitunnuksilla. Maksaminen tapahtuu Checkout-maksupalvelun kautta. Tutustu Checkout -palvelun maksuehtoihin.

Toimitus ja toimitusaika

Tilatut näytteenottovälineet toimitetaan postitse asiakkaan ilmoittamaan postiosoitteeseen.

Tilatut näytteenottovälineet pyritään toimittamaan 3 arkipäivän kuluessa maksun suorittamisesta. Ilmoitamme, mikäli tilausta ei voida toimittaa normaalissa ajassa.

Tilauksen peruuttaminen

Tilatuilla näytteenottovälineillä on 14 vrk:n palautusoikeus. Palautusoikeus koskee vain käyttämättömiä näytteenottopakkauksia.